Zuid - Noorwegen 2014

 


A : BORSBEEK (B)

B : DÜLMEN (D)

C : BÜDELSDORF (D)

D : HIRTSHALS ( DK)

01 /06/2014 Borsbeek - Dülmen ( D ) 244 km

Afspraak aan het rondpunt in Wommelgem met onze reisgenoten Marcel en Rita. We vertrekken om 14 uur via Eindhoven naar Duitsland en volgen de GPS om ons veilig naar de bestemming Dülmen te leiden. Om 16.45 u. aankomst op een mooie gratis P dichtbij het centrum. We wandelen door een park en komen aan het gezellig stadscentrum alwaar we na een korte verkenning genieten van een heerlijke ijskoffie naast de fontein op het stadsplein. Dülmen is een Middeleeuws pittig stadje; er bestaan nog enkele stadspoorten.

02/06/2014 Dülmen - Büdelsdorf (D) 407 km

Na het ontbijt, met verse broodjes van de warme bakker in de buurt, vertrekken we naar onze volgende halte Büdelsdorf via Bremen en Hamburg. Onderweg een 2 maal stoppen voor middagmaal en de benen eens strekken!
Omstreeks 15.30 u. komen we aan op de gratis P nabij vele sportterreinen met een natuurzwembad (ecologisch) met rondom een prachtig aangelegd park; we wandelen er rond; veel centrum is er niet te zien in dit stadje. Het is een rustige plaats om te overnachten.

03/06/2014 Büdelsdorf - Hirsthals (Dk) 419 km

Om 9.15 u. trekken we verder en verlaten Duitsland richting de volgende stopplaats tegemoet : Hirsthals.


Na enkele tussenstops en navraag op de rederij Fjordline vinden we een P (gratis) aan het "Oceanaquarium", heel nabij de inscheepplaats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A : HIRTSHALS ( DK)

B: LANGESUND ( N )

C: GRIMSTAD

D: KRISTIANSAND

E : LINDESNES FYR

F : FLEKKEFJORD

G: EGERSUND

H : STAVANGER

I : PREIKESTOLEN

J : ROLDAL

k : ODDA

J : BERGEN

M : VOSS

 

 

N : AURLAND

O : GEIRANGER

P : ALESUND

Q : ANDELNEST

R : TRONDHEIM

S : DOMBAS

T : LILLEHAMMER

U : TUNHOVD

V : OSLO

W : BORRE

X : SANDERFJORD

Y : LARVIK

B: LANGESUND ( N )

 

 

04/06/2014 Hirsthals - Grimstad (N) 120 km
's Nachts is het beginnen regenen en het houdt maar niet op!
Vandaag maken we de overtocht met een ferry van de rederij Fjordline.
Om 7.45 u. staan we klaar aan de toegang, er wordt maar vanaf 8.30 u. ingescheept dus wat geduld oefenen!

De inscheping verloopt vlot en de boot vertrekt stipt (zoals voorzien) om 9.30 u.
Spijtig is er weinig zicht op zee wegens de felle regen, dan maar eens rustig rondkijken op het schip. Het is nog vrij nieuw (2013) en zoals een echt cruiseschip : mooie kajuiten en/of suites, vele salons en genoeg cafetaria waar we zelfs onze meegebrachte bokes mogen verorberen.

Na een overzet van 4.15 u. gaan we terug naar de motorhome en rijden om 14.00 u. van boord.
Zo belanden we in de Noorse havenstad Langesund om onze weg te vervolgen via een smalle kronkelende weg en verder langs de E18.

Om 16.30 u. komen we aan in Grimstad aan de jachthaven - gratis P na 17 u. tot 9 u.
Het is opgehouden met regenen en we gaan een wandeling maken in het stadje met vele houten huizen, we passeren het Ibsenhuis.
( foto )
Na het avondmaal maken we afspraken voor de volgende dag, Marcel en Rita trakteren met cava om de eerste dag in Noorwegen te vieren...

05/06/2014 Grimstad - Lindesnes  110 km

Om 9.00 u. begint de nieuwe reisweg via E18 richting Kristiansand. (*)
Het begint terug te regenen (gieten) en bij overmaat van ramp spelen we onze reisgenoten kwijt en hun GPS laat het nog afweten ook. Gelukkig bestaat er zoiets als een GSM, zo houden we contact en kunnen we onze plaats aangeven zodat we elkaar terug tegenkomen . De "Promenade"  is geen goede bestemming, het weder is ook niet te harden daarom spreken we af verder te reizen naar Mandal. We gebruiken de P voor het middagmaal, volgens de reisgids aan het Bureau voor Toerisme maar dat is verhuisd, dus we zullen maar verder trekken in de hoop op een betere plaats in Lindesnes.
Hier is het een prachtige ruime P aan de voet van de vuurtoren en museum.


Het weder klaart op en rond 15.30 u. beginnen we de klim naar de Lindesnes Fyr. De toegang is 70 NOK voor de toren, musea en koffie. Hierboven genieten we van prachtige vergezichten, het is het zuidelijkste punt van Noorwegen waar 2 zeeën elkaar ontmoeten. In de hellingen zijn nog vele loopgraven en bunkers waar foto's e.a. tentoon gesteld zijn over de WO.  Na een koffie wandelen we terug naar de camper voor het avondmaal en rustige avond. Een Belgische visser komt langs, we kopen kabeljauw en zalm, de vorige dag gevangen!


(*) We vragen onderweg uitleg voor het betalen van tol op de autostrade : gewoon doorrijden, de rekening wordt naar huis gezonden (dit kan wel 3 maanden later zijn).

 

06/06/2014 Lindesnes - Stavanger 215 km

 

Langs kronkelende wegen met tussendoor fantastische beelden op de fjorden, bereiken we Flekkefjord. Dit is een oude stad met originele houten huizen gebouwd door de Hollanders die handel dreven in hout. We gebruiken hier ons middagmaal op een gratis P van een grootwarenhuis.
Om 13.00 u. zetten we de weg voort naar Stavanger en vinden een camping met vrije plaatskeuze : 210 NOK + 40 NOK elektr.+ 10 NOK/p. voor douche; er is water, wc- en  waterlozing voorzien. De camping is heuvelachtig met veel groen, gelegen aan een meer alwaar vele mooie wandelingen kunnen worden gemaakt.
Vanaf de camping gaan we te voet naar de stad, +/- 30' stappen tot het centrum. Het is een gezellige stad met veel oude straatjes met kasseien, vele restaurantjes en café's, winkels enz. We kiezen een restaurant uit en laten de zalm met fris wit wijntje heerlijk smaken. We kunnen er weer wat tegen en kuieren nog wat rond om later huiswaarts te keren.

07/06/2014


We beslissen om nog een dag hier te verpozen en betalen nog een overnachting bij.
Het is zaterdag en er is feest in Stavanger : muziek in heel de stad, kraampjes met allerlei specialiteiten en er is veel volk. Er schijnt een stralende zon in een blauwe hemel, wat heerlijk...
We bezoeken eerst de St.-Svithun-kathedraal, oud en eenvoudig.


's Middags smullen we van een broodje met (wat dacht je?) zalm en koffie. Nu kunnen we de Holmgate opzoeken : een straat ( Holmgate ) waar de huizen in verschillende kleuren geschilderd zijn naar voorschrift van een kunstenaar. Enkele mooie huizen in Noorse stijl komen we tegen.

 

We begeven ons naar de overzijde van de kade waar grote tankers aangemeerd liggen en een wijk met witte houten huizen.
We keren te voet terug naar de camping, gedeeltelijk door het park; het is hier een aangename verblijfplaats, wel op een half uurtje te voet van het stadscentrum.

 

08/06/2014 Stavanger - Preikestolen 50 km

 

We nemen de E39 en weg 13 voor de overzet Hjelmeland-Nesvik (197 NOK: camper+chauffeur + 28 NOK/passagier), dan verder naar het parkeerterrein te Jossang aan het begin van de klim (100 NOK) van de Preikestolen aan de Lysefjord. Dit is een uitstekend rotsplateau van 604m boven de fjord. Om 12.45 u. aanvang klimpartij van op 270m hoogte : het is een moeilijk parcours met veel rotsen en hellingen maar op de top wacht als beloning een prachtig panorama over de fjord. De terugweg is niet gemakkelijk wegens de hoge “trappen”. Deze tocht is een aanrader voor flinke wandelaars en liefst met goed weder voor het verre uitzicht en de prachtige natuur. Na de vermoeiende tocht is er spijtig genoeg geen mogelijkheid tot overnachten  (niet toegelaten op de parking), dus verder rijden!

We dachten aan een jachthaventje een parking te hebben gevonden maar we werden verwittigd dat we om 6.00u deze plaats moesten verlaten. Na het avondmaal zijn we verder gebold tot een camping in Fister, eindelijk kunnen we rusten (het is al 22.15u).
‘s Anderendaags bij ons vertrek is er niemand aan de receptie te bespeuren zodat we niet kunnen betalen…andere Noorse kampeerders raden aan om maar te vertrekken, goedkoop voor ons…


09/06/2014 Fister – Roldal 200 km


De route 13 brengt ons naar de overzet in Oanes (195 NOK) naar Forsand. Daar vervolgen we de baan met smalle kronkelende wegen maar met ongelooflijk mooie uitzichten, enkele malen stoppen we om foto's te nemen van uitzonderlijke panorama’s.
Rond de middag stoppen we in Güllingen voor de picnic op een parking die ’s winters heel druk bezocht wordt. Nu komen er mensen om te kanoën of zelfs te zwemmen, brrr…

Na ons bokes te hebben verorberd zetten we de weg voort, we zien meer en meer schitterende watervallen en hogere bergtoppen.


In Roldal komen we terecht op een verzorgde ruime camping  "Seim" (140 NOK) en kiezen een plek op een grasplein met zicht op  besneeuwde bergtoppen, gewoon prachtig.

Het is warm vandaag en kunnen onder de luifel zalig avondmalen.

 

10/06/2014 Roldal – Bergen 175 km

Voor we verder trekken bezoeken we nog eerst de Stavkyrkje (13de eeuw – 40 NOK) van Roldal, deze kerk is de moeite waard om te bezichtigen. Via een veldwegeltje langs het meer wandelen we terug naar de camping en vertrekken we richting Bergen.

 

Onderweg stoppen we voor het middagmaal en meermaals om de enorme watervallen te fotograferen.
Verder in Utne kunnen we mee met de veerboot (245 NOK) tot Kvanndal. Er komen dreigende wolken opzetten en het begint hard te regenen zodat we besluiten niet ver meer te rijden en een parkeerplaats te zoeken; die vinden we niet ver van de baan en we kunnen er overnachten.
“s Avonds houdt de regen op en de bergen komen terug in zicht!

 

11/06/2014 verder richting Bergen

Het is weer donker aan ’t worden als we aankomen in Bergen op de camperplaats "Bergenshallen" (150 NOK alles in). Het begint te donderen en bliksemen, we wachten het einde van dit onweer af om naar het centrum te gaan. De camperplaats is zeer goed gelegen : voor de deur stopt de tram en/of de bus om naar het stadsmidden te rijden, een enkele rit kost 16 NOK voor senioren.
Bergen is een aangename stad met veel autovrije straten, pleinen met veel groen, veel volk, mooie winkels en de beroemde kade "Bryggen" met veelkleurige huizen.

We kuieren langs de vis- en groentemarkt naar de oude stad met de Mariakirke (gesloten wegens restauratie), een terrasje doen aan de haven en met de tram terug naar de motorhome.
’s Nachts zijn er weer regenvlagen gevallen….
’s Morgen nemen we na het ontbijt weer de tram en trotseren de bakken regen die op ons neerkomen! Bergen is niet voor niets de natste stad van Noorwegen, dat mochten we ondervinden.

 

Het stadsbezoek beginnen we aan de domkerk St.-Olav, deze is zeer sober; er begint net een orgelconcert en daar het toch maar nat is buiten, blijven we luisteren en genieten zo eens van iets anders.

Onze innerlijke mens moet ook verzorgd worden en we zoeken een tafeltje in een visrestaurant om van de plaatselijke specialiteit nl. Bergense vissoep te genieten. Dit smaakt heerlijk : een redelijk dikke soep met stukjes verse vis, garnalen, prei en wortelen, samen met verse broodjes met boter (gezouten).
We zetten de wandeling verder en kopen een combiticket voor 2 musea à 70 NOK. Het Hanseatiske Museum aan de Bryggenkade loont de moeite : het is een woning van een handelaar en zijn gezin van rond 1500. Zo leren we allerlei over hun leven en gewoontes. Na deze rondgang begeven we ons naar het 2de museum nl. het Schotstuene Museum. Tot onze grote teleurstelling is dit gesloten, we hadden wel voor 2 musea betaald!
Dan maar verder de regen trotseren en terug de tram op naar de camperplaats om ons te drogen en te avondmalen.


13/6/2014 Bergen – Voss 105 km

Na het ontbijt maken we gebruik van de service en zeggen vaarwel aan  Bergen, eindelijk stopt de regen en komt de zon eens piepen.
In Voss aangekomen vinden we een plaats nabij een winkelcentrum (geen plaats op de camperplaats of P), na het middagmaal strekken we de benen en begeven we ons naar het centrum om de stivkirke  Vangskyrkja  van 1277 (20 NOK) te bezichtigen.

 

Voss – Aurland 65 km


Nadien toont de GPS ons de weg naar Aurland eerst E16/13 om plots over te gaan in een smalle kronkelende weg, de afdaling met 13 haarspeldbochten en belanden later terug op de E16; dit is een spannende route met enorm mooie zichten op fjorden, watervallen en rivieren, kortom een prachtige natuur.
In Aurland aangekomen plaatsen we ons op een P achter het politiebureau, vlak naast het water. Na een korte verkenning van het stadje en bezoek aan het Vangenkyrkje keren we terug, het is wel warm maar te veel wind om buiten te eten.

 

14/06/2014 Aurland – Geiranger 270 km

Om 9.00 uur verlaten we de staanplaats en kiezen voor de toeristische weg i.p.v. de langste autotunnel (onder rotsen) van de wereld : "Laerdaltunnel" 24,50km.

Deze route is een hele belevenis met veel uitzichtpunten, gletsjers, watervallen en sneeuw en vooral : de “baan” is smal (+/- 2,70m)


met vele kronkelingen en U-bochten, klimmen en dalen tot in Laerdal aan de fjord. Vandaar zetten we de weg voort via de overzet van Fodnes naar Manheller,

verder langs Gaupne om aan te komen in Jostedal. Hier betalen we 40 NOK om de bareel van het natuurpark te openen en verder te rijden tot de parking voor de

Njgardbreen-gletsjer.
We vangen de wandeling aan met z’n vieren, maar al snel haken de dames af wegens te moeilijke weg. Tot de gletsjer mag je rekenen op 35’ via rotsen, trappen, soms met koord.

Marcel komt vroeger terug (die heeft sandalen aan en dat is niet geschikt voor deze tocht) en Fons begeeft zich tot aan de voet van de gletsjer wat hem prachtige unieke zichten en mooie foto’s oplevert.


Later vertrekken we weer naar de fjordenweg met meerdere tunnels en vinden een geschikte parking om te overnachten in Fossoy.

 

15/06/2014

Het is heel wat frisser geworden als we de parking verlaten naar de Sognefjellsweg, een prachtige baan die ons leidt naar het “dak van Noorwegen” nl. de hoogvlakten (tot 1300m) met veel bevroren meren en ijsvlakten, Sognefjellet. Dit is een geweldig mooi natuurgebied.

 

We gebruiken de parking om te middagmalen en een wandelingetje te maken naar de gedenksteen ter ere van Noorse kunstenaars die hier hun inspiratie opdeden w.o. H. Ibsen; er staan ook enkele kruisen ter herdenking van doodgevroren handelaars uit 1813 die te paard de hoogvlakte wilden trotseren. Aan de overzijde staat een kunstwerk in de vorm van een grote vierkante stenen kader waar men een leuke foto kan maken.
We rijden verder, al genietend van de prachtige natuur, naar Lom alwaar we een interessant bezoek brengen aan de oude stiftkerk.

Om in Geiranger te arriveren moeten we vele haarspeldbochten afdalen en vinden de camping (250 NOK alles in) aan de fjordboord waar het een gaan en komen is van cruiseschepen!


16/06/2014 Geiranger – Alesund 130 km

 

Om de baan naar Alesund te nemen moeten we een adembenemende beklimming met vele haarspeldbochten trotseren en rijden naar Eidsdal voor de overzet naar Linge.

 

We komen in Alesund aan, de camperplaats ligt aan de kade; het is oppassen geblazen voordat je daar bent, via een lange tunnel mag je de juiste afslag niet missen want dat is kilometers rondrijden! De betaalautomaat is stuk (normaal 200 NOK alles in).


Na de klim van 418 traptreden naar de top van de berg Aksla worden we beloond met een onvergetelijk panorama van de stad en de vele omliggende eilanden.
Alesund noemt men de mooiste stad van Noorwegen en staat bekend voor haar unieke Art Nouveau-stijl; nadat de stad in 1904 door brand volledig werd verwoest is ze heropgebouwd in deze oorspronkelijke bouwstijl. Tijdens de stadswandeling bewonderen we ook de fantasievolle ornamenten aan de gevels van vele huizen.


 

17/06/2014 Alesund – Andalsnes 120 km

We komen ’s middags aan in Andalsnes op een parking in de haven aan de spoorweg. Hier is niet veel te beleven, er ligt weer een cruiseschip voor anker en aan de spoorweg staat een oude kapelwagon, die we even binnen gaan bekijken.

We vervolgen de route 64 en 660 richting Trondheim. Als de omringende bergen in een dikke mist verdwijnen, beslissen we een camperplaats op te zoeken en morgen verder te reizen.

Een 4-tal km voorbij Oksendal bereiken we de camping "Saetran" midden in het groen (80 NOK douche en water incl., mog. elektr.); we parkeren op een frisse weide, het is hier heel rustig en mooi gelegen.

Gelukkig blijft het droog en waarachtig komt de zon er een beetje door maar de wolken blijven rond de bergen hangen.

 

18/06/2014 Oksendal – Trondheim +/- 300 km

We passeren Sanndalssoyra (een industriestadje) en rijden in Opdal de brede E6 op, veel op en af maar toch meestal in een dal.


In Trondheim aangekomen vinden we een overvolle camperplaats (24u. gratis), Marcel en Rita vinden nog een plaatsje en gelukkig voor ons verlaat een motorhome de P en kunnen wij zijn plaats innemen.

De weg naar de stad is niet moeilijk te vinden : vlakbij de P steken we een voetgangersbrug over en belanden zowaar in het centrum niet ver van de Nidarosdomkirke.

In de infoshop kopen we een combiticket (140 NOK/senioren) en bezoeken eerst het Bisschoppelijk Paleis waar de kroonjuwelen en andere koninklijke attributen tentoon gesteld zijn zoals tronen, kroningskledij en –scepters. We vinden hier ook alles over de Noorse geschiedenis vanaf 1100 en over het leven van de heilige Olav en zijn oorlogen.

Aan de andere kant van het plein ligt het Archeologisch Museum dat we ook bezoeken.
Nadien is het de beurt aan de Nidarosdomkirke uit de 11de eeuw, gebouwd op het graf St.-Olav. Deze kathedraal is tot 5 maal toe door brand geteisterd en steeds heropgebouwd. Het is een buitengewoon interessant bezoek.

Verder wandelen we over de Bybrua uit de 17de eeuw met smeedijzeren gewelven, aan beiden oevers zien we kleurrijke pakhuizen, nu veelal restaurantjes en wandelen zo de oude stadswijk Bakklandet in en vervolgen over de Bakkebrua de weg via een brede boulevard en belanden terug aan de kathedraal. Hier vinden we snel de weg naar de camperplaats, net op tijd want er valt een flinke regenbui.
Moe maar voldaan kunnen we van het avondmaal genieten.
Heel de nacht blijft het regenen!

 

 

19/06/2014 Trondheim – Dombas 198 km


We keren langs de E6 terug naar Opdal en verder naar Dombas. Onderweg houdt de regen eindelijk op, wel blijven de bergen gehuld in mist en wolken.
We bereiken de hoogvlakte Grünbakken, bekend om zijn veelzijdige flora en in de winter voor zijn langlaufpistes.

Hier gebruiken we het middagmaal terwijl we genieten van de uitzonderlijke natuur. Op deze 1300m hoogte blaast een hevige wind en is het koud.
’s Namiddags bereiken we Dombas; na een bezoek aan de mooie kerk, wandelen we wat rond en kopen souvenirs. De Noorse trollen zijn ook overal aanwezig! Voor de winkels kunnen we gratis parkeren en overnachten.

 

 

20/06/2014 Dombas – Lillehammer 157 km

 

Op weg naar Lillehammer stoppen we onderweg in Hunderfossen : een elektriciteitscentrale aan een afdamming met grote waterval (fossen = waterval). De voorziene camping is te ver afgelegen van de stad Lillehammer.

 

Liever rijden we verder richting stad en komen in de buurt van Maihaugen en brengen daar een bezoek aan dit openluchtmuseum (P 40 NOK – inkom 110 NOK/senioren). Dit museum ligt boven op de heuvel (haugen) en heeft mooie wandelpaadjes tussen verschillende tentoongestelde woningen, school, kerkje e.a. van rond 1200 en een wijk van rond 1900. Hier kan men de gewoonten van de vroegere bewoners bewonderen, heel aanschouwelijk voorgesteld.

Na de sluiting om 17 uur zoeken we de camping "Lillehammer" op (ASCI-kaart geldt niet wegens hoogseizoen, dus 260 NOK alles in + 10 NOK/1 douche), mooie camping, ruime plaatsen en er is WIFI!

 

21/06/2014 Lillehammer – Nesbyen (Tunhovd) 180 km


In de voormiddag klimmen we te voet naar de stad, redelijk brede straten, niet zo veel te zien. In één van de verkeersvrije wandelstraten staan kramen, koopjes en er is muziek. Op de terugweg bezoeken we de kerk, die is vrij eigentijds.

Eerst nog middagmalen voor we uitchecken (14 uur) en het servicepunt gebruiken.

Dan zetten we de weg voort door onmetelijke dennenbossen en via veel bochten om aan te komen aan de "Familiecamping" Tunhovd te Nesbyen (185 NOK); er staan geen motorhomes wel veel chalets, zeer eenvoudig, midden in de bossen. Navraag over het natuurpark Langedrag levert een brochure op en zo te zien niet ver hier vandaan.

 

 

22/06/2014 Tunhovd – Nesbyen

 

Er waait veel wind en het is koud!
Dichtbij vinden we de weg en rijden naar het natuurpark Langedrag, gelegen op 1000m boven de zeespiegel (inkom 195 NOK). In dit park leven de diersoorten die in Noorwegen voorkomen, men kan hier vrij rondwandelen.


Om 14 uur volgen we een gids die ons uitleg geeft (in het Noors!) over het dierenleven : we zien lynxen, vossen, wolven, everzwijnen, rendieren, yaks in afgespannen ruimten en muskusossen en fjordenpaarden waar je vrij bij kunt. De uitleg duur wat lang in ’t Noors, bovendien begint het fel te regenen en te hagelen. Mooi om te zien als de dieren worden gevoederd. Bij de rondwandeling in het natuurgebied worden we weerom beloond met prachtige vergezichten op de brede vallei met meren tussen Hallingdal en Numedal. Bij het verlaten van het park merk ik plots achter een afspanning  een liggende eland met iets verder een jong elandje; dan toch “het meest Noorse dier” gezien!

We rijden de weg 40 verder en vinden een parking, wat afgelegen van de baan, waar we kunnen overnachten.

 

23/06/2014 Nesbyen – Oslo

De opzet is om langs Kongsberg te rijden en de zilvermijn te bezoeken, maar de weg is slecht aangegeven, we geraken zelfs niet in het stadscentrum (eenrichtingstraten) en praktisch geen parkings. We besluiten dan door te bollen naar de Oslo.

De camperplaats in de hoofdstad heeft een goede ligging aan een jachthaven Sjolyst Marina (200 NOK alles in) op het schiereiland Bygdoy, ruime plaatsen.

Van hier beginnen we aan de eerste verkenningswandeling via een voetgangersbrug over de ring rond Oslo, langs groene lanen met vele ambassades en bereiken het Koninklijk Paleis in een groot park.

 

Het paleis ligt op en hoogte zodat je een mooi vergezicht hebt over de 2km-lange Karl Johansgate die leidt tot aan het centraal station. Het loont de moeite deze aangename straat te bewandelen en onze eerste indrukken van de drukke stad op te snuiven. We passeren prachtige gebouwen zoals o.a. het Nationaal Theater, het moderne stadhuis en het Parlementsgebouw.In het toeristenbureau kopen we een Oslo-pas voor 72 uur à 270 NOK/senioren, het is een geweldig lonende uitgave : gratis openbaar vervoer, mini-cruises, inkom musea, kortingen in sommige restaurants en winkels.
We genieten van het rondslenteren door de belangrijkste wandelstraten waar veel ambiance heerst en veel volk loopt.

Onze magen laten zich gevoelen en we vinden in het bonnenboekje van de Oslo-pas een restaurant (20% korting) in de havenwijk, gevestigd in een oud gebouw (1626) : Kafé Celsius. Daar de zon nog steeds van de partij is kunnen we buiten het avondmaal verorberen; het is lekker en de korting is meegenomen!


Als we ‘huiswaarts’ keren nemen we bus 30, maar die rijdt niet recht op ons doel af zodat we na de terminus mee terugrijden na een tip van de chauffeur, en kunnen afstappen een 10-tal minuutjes van de camperplaats.
We genieten nog wat van de avondzon tot het weer wat te fris wordt.

 

24/06/2014 Oslo

Met bus 30 rijden we naar het zuiden van Bygdoy, waar er 3 musea zijn gevestigd. Eerst bezoeken we het Vikingschepenmuseum waar we opgegraven en enigszins gerestaureerde schepen en woningen met voorwerpen allerlei zien en zo een beeld krijgen van het leven der Vikings.

Op dezelfde plein bevindt zich het Kon-Tiki Museum : een ware hulde aan Thor Heyerdahl die met het vlot Kon-Tiki de Stille Oceaan over stak en ook een expeditie met de papyrusboot RAII leidde. Na dit bezoek wandelen we wat verder naar het Fram-museum; hier is het onderwerp de poolexpedities; Fram is de naam van het schip dat deelnam en hier tentoongesteld staat, je kunt het van boven tot onder betreden. Het museum toont vele foto’s, kleding, gebruiksvoorwerpen e.a.

Het is mooi warm weder en we varen met de boot naar de stad, aanlegplaats : stadhuis.

Eerst begeven we ons naar de kathedraal (gratis) en bekijken de vele plafondschilderingen.

Tijd om de innerlijke mens te versterken en we vinden een restaurant nabij het Parlement : Café Christiania (15% korting) en genieten van een fijne maaltijd. Dit restaurant is een folkloristisch museum op zich, het huisvest allerlei voorwerpen mooi per onderwerp gesorteerd en tentoongesteld bv., fotografiemateriaal, speelgoed, hoeden, apotheek enz.

Nu kunnen we weer verder wandelen richting centraal station en vandaar naar de nieuwe opera. Het is een ultramoderne constructie met een redelijk steile helling tot op het dak vanwaar men een uitzicht heeft over de stad. Even op een bank aan de kade uitrusten en dan terug naar het Nat. Theater waar we de bus nemen. Onderweg nog genieten van een lekker fris ijsje.

Bus 31 moet ons terugvoeren naar de camperplaats, maar door de vele straatwerken en omleidingen zijn we genoodzaakt mee te rijden tot de eindhalte en terugkeren zodat we de stopplaats aan de parking bereiken!
Stilaan beginnen we onze draai te vinden in deze stad, maar wel opletten wat de bussen en haltes betreft

 

 

25/06/2014 – Oslo

We nemen bus 31 en rijden naar het centrum.

We beginnen ons stadsbezoek bij het moderne stadhuis, we betreden de indrukwekkende inkomhal met enorme muurschilderingen, op de 1ste verdieping vele zalen rijkelijk versierd met plafond- en muurschilderingen, gobelins, schilderijen. We bezichtigen een kleine tentoonstelling van allerlei geschenken t.g.v. 1000 jaar Oslo (in 2000).

Na dit bezoek begeven we ons naar de kade aan de achterzijde van het stadhuis; het weer is prachtig zodat we besluiten in te schepen voor een minicruise (Oslo-pas) van 1.30 uur, zo zien we de stad eens langs de waterkant!


Na de rondvaart stappen we aan wal aan het stadhuis en vervolgen we onze wandeling naar het Akershus Slott. De vesting dateert van begin 1300, in de 17de eeuw hernieuwd in de toen heersende renaissancestijl. Het slot, de slotkerk met koninklijke mausolea en  het Museum van de Krijgsmacht en Verzet maken deel uit van deze vesting.


Er vallen wat druppels, we zoeken een restaurant op (waar we met Oslo-pas kunnen profiteren, maar die zijn niet dik gezaaid), dan belanden we terug aan Kafé Celsius. De hemel is terug blauw en we kunnen weerom buiten genieten van een smakelijke maaltijd.
Dan voldaan terug naar de motorhome (bobil in ’t Noors).

 

26/06/2014 – Oslo

We vertrekken vroeg met bus 31 om in ’t centrum de metro nr.1 te nemen naar de nieuwe skischans "Holmenkollen" (van 2011) , één van de grootste ter wereld.

Daar aangekomen volgen we de weg en komen aan het eindpunt; we beklimmen de trappen van de toeschouwertribune tot de 1ste verdieping en bezoeken het skimuseum. Een tandradlift brengt ons naar het hoogste punt van de springschans. We hebben een geweldig uitzicht op Oslo en de eilanden. Men kan met een adembenemende kabeltocht afdalen (voor de waaghalzen). Fons gaat in de skisimulator, een enige ervaring!

Na dit bezoek nemen we de metro nr.1 tot Majorstua en wandelen naar het Vigeland Beeldenmuseum. Dit moet je gezien hebben : een uitgestrekt park, mooi aangelegd waar overal beelden van de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland staan te pronken. Fonteinen, smeedijzeren poorten en hogerop een gebeeldhouwde obelisk met er omheen verschillende sculpturen.

De dreigende wolken laten van zich horen en we verlaten het park richting metro naar Oslo. Het onweer barst in alle hevigheid los maar we willen nog naar The National Gallery want het is onze laatste dag in Oslo. Kletsnat komen we aan en zoeken eerst de afdeling op waar de beroemde schilderij tentoongesteld is : “De Schreeuw” van Münch. Dit voor de liefhebbers van deze kunstenaar!
We hebben genoeg van het natte weder en doornat komen we terug aan de motorhome.
Het doet deugd droge kleding aan te trekken en de verwarming op “hoog” te zetten.

 

27/06/2014 Oslo – Borre 95 km

De 4de dag hebben we eindelijk een supermarkt in de buurt ontdekt en doen nog wat inkopen alvorens te vertrekken. Na het middagmaal maken we gebruik van het servicepunt en vervolgen de weg naar Borre, de GPS geeft de juiste weg aan naar de Borreparken met Vikingmuseum en in het park de grafheuvels van de Vikings.

We wandelen door het park en ontdekken een geschikte parking (gratis) aan een jachthaventje om de nacht door te brengen (naast een camping!).

 

28/06/2014 Borre – Sandefjord 40 km

We verlaten de mooie parking en nemen richting Sandefjord. We parkeren op een gewone P (51 NOK) en gaan het Walvisvangstmuseum bezoeken : een interessante uitgebreide tentoonstelling i.v.m. de walvisvangst over heel de wereld.

Bij het buitenkomen belanden we weer in de regen! Spijtig dat de regen het zicht van de fontein met prachtig monument ter ere van de walvisvaarders van zijn schoonheid ontneemt.
Sandefjord is een vrij druk stadje, maar we vinden een camperparking en beter: ernaast een gratis parkeerplaats (zat. na 16 uur en zo. gratis), hier overnachten we.

 

29/06/2014 Sandefjord – Larvik 40 km

Het weder is terug aangenaam, wat zon en af en toe wat wolken!
Vooraleer we vertrekken naar Larvik, maken we gebruik van het servicepunt nabij de camperplaats.
In Larvik zetten we ons op de voorziene camperplaats (120 NOK of 15 €/alles in – het geld in een omslag en in een bus steken). Mooi gelegen met zicht op de fjord en aanvang voor een wandeling, achteraan bevinden zich de treinsporen.


Larvik is een kleine havenstad gelegen aan de brede Larviksfjord met een jachthaventje.
We wandelen de heuvel op terwijl een plaatselijke fanfare aan het cultuurhuis zijn muziek ten beste geeft. Aan de rand van de stad staat de Drieëenheidskerk uit de 17de eeuw, een bezoek is de moeite waard. Verder zien we nog oude gebouwen en komen terug aan de kade, we vervolgen de wandeling aan de waterkant.
Later rusten we wat uit en bespreken het vervolg van de terugreis.

 

30/06/2014 Larvik – Langesund 50 km – Hirtshals DK

De ferry vertrekt om 15 uur – vaarwel Noorwegen.


Om 19.30 uur zetten we “voet aan wal” in Hirsthals, Noord-Jutland, DK en zoeken terug een staanplaats aan het Oceanaquarium alwaar we gratis overnachten.

 

01/07/2014 Hirsthals (DK) – Hamburg (D)

Hier nemen we afscheid van Marcel en Rita en scheiden onze wegen. Wij rijden terug in 3 dagen zij in 2.
Via E39, met middagstop voor de maaltijd, bereiken we veilig de camperplaats in de wijk Sankt Pauli, Hamburg (8,50 €). Deze camperplaats ligt in de haven aan de kade.


We wandelen naar het toeristenkantoor en krijgen een stadsplattegrond, kwestie van niet verloren te lopen in deze miljoenenstad! We bezoeken de St.-Michielskathedraal, die goed bewaard is gebleven en rijkelijk versierd is; van andere kerken zijn er enkel nog ruïnes overgebleven. Een andere kerk is de St.-Katherinakerk die volledig gemoderniseerd is. Nu staan er in heel de stad hoge gebouwen en dit geeft geen aangename aanblik. In de havenbuurt doorkruisen vele kanalen de stad en bruggen verbinden de straten met oude pakhuizen.
We wandelen langs de “dijkweg” terug naar de camperplaats.

Na het avondmaal gaan we op verkenning in deze buurt : de beruchte “Reeperbahn” ligt een 100-tal meter verderop, die moeten we zeker eens bekijken! Het is de uitgaansbuurt wat natuurlijk veel volk op de been brengt.
Persoonlijk vind ik Hamburg geen aangename stad, het is er niet verzorgd en de straten zijn vuil.


 

02/07/2014 Hamburg – Celle

Van de dagelijkse aangegeven vismarkt is niets te bespeuren!

Dan maar verder reizen naar Celle en vinden de camperplaats (gratis, water 1 €) aan de rand van de oude stad.

Celle is een bruisende, pittoreske, 700 jaar oude residentiestad met een 500 gerestaureerde vakwerkhuizen uit de 16de tot 18de eeuw.

We bezoeken het raadhuis waar een vriendelijke dame ons de trouwzaal en de raadzaal (in oorspronkelijke staat) laat bewonderen, zo maar omdat we uitleg vroegen!


Om de hoek ligt de Stadskerk St.-Marienkerk, heel speciaal en mooi, in 1308 ingewijd.


Wat verder zien we het Slot, we betalen 5 € inkom. Hier maken we kennis met de geschiedenis van de stad  en de Welfen Hertogen die hier verbleven tot in 1705.


Na het verlaten van dit paleis nemen we het stadstreintje voor een rondrit van 40 min. langs de verschillende bezienswaardigheden en wandelstraten, we passeren ook het Neue Rathaus, een imposant bakstenen gebouw uit de 19de eeuw.

Het oudst gedateerde huis “Am Heiligen Kreuz” met gotisch trapgevel dateert van 1526.
Celle is een verrassend gezellige stad om te vertoeven, moet je gedaan hebben!


 

03/07/2014 Celle – Borsbeek

Vandaag vatten we het laatste deel van de terugreis aan via Hanover en Dortmund.
Het is broeiend heet onderweg (de thermometer geeft 35° aan), drukke autosnelwegen, maar al puffend komen we veilig thuis van een boeiende, mooie en leerrijke reis.