Sachen 2011

 

 

Vrijdag 27/05/2011

 
Omstreeks 22u vertrokken we naar Sachsen, en reden we het Rhurgebied door zonder files, tot voorbij Dortmund. Op een rustige parking hebben we overnacht en wat uitgeslapen.

Na het ontbijt ging het verder richting Leipzig, de universiteits- en boekenstad . We hadden de coördinaten ( 51.340311 --- 12.385568 ) van de camperplaats in het centrum van de stad ingegeven. Dit was een gewone parking met enkel voorziening van stroom, maar wel erg rustig en een goede uitvalsbasis om de stad te verkennen.


In de late namiddag trokken we de stad in. Leipzig is een zeer interessante stad, met vele gezellige straatjes en pleintjes,  vele winkels en zeker ook boeiend wat architectuur betreft. oa. mooie gebouwen in Jugendstil.
De volgende dag hebben we via de toeristische dienst van de stad een stadsplan bekomen om zo de voornaamste bezienswaardigheden te bezoeken.  Dit zijn oa.
HET OPERAGEBOUW
DE UNIEKE NIKOLAIKIRCHE
DE OUDE BEURS
HET ALTES RATHAUS

En zeker ook   DE THOMASKIRCHE MET HET GRAF VAN J.S. BACH

Een leuke aanrader:  één van de oudste koffiehuizen 'CAFFE BAUM' met museum en een goede gelegenheid om in een aangename sfeer, koffiepauze te houden!!

 

 

Bij helder weer heb je van op het voormalige 143m hoge universiteitsgebouw"De TAND" genaamd, een prachtig uitzicht over de stad en omgeving, en valt het op hoeveel groen er in de stad wel is.

Wij bezochten ook het zeer moderne museum voor beeldende kunsten, met werken van twee jonge kunstenaars: Matthias Weischer en Ben Willekens.

 

     

Maandag 30/05/2011

   


We trokken naar Meissen, de porseleinstad.

Op de oever van de Elbe,  even voorbij een  parking waar nog enkele  campers stonden, vonden we een geschikte plaats om te overnachten, met mooi uitzicht op de rivier en  de stad.
Het was er rustig , gezellig en op wandelafstand van het centrum van dit charmante stadje.
Bezoek er zeker het PORSELEINFABRIEK met museum!!! Tijdens de rondleiding zie je hoe de stukken vervaardigd worden, met de hand beschilderd enz...
In de museumshop is er keus te over om iets te kopen , maar........erg duur!!

Wandel  naar de hoger gelegen ALBRECHTSBURG VAN MEISSEN EN DE DOM. 

Dinsdag 31/05/2011

   

 

Zowat 8 km voor Dresden vonden we één allerlaatste plaatsje bij een voormalige tuinder.  Alle plaatsen bleken gereserveerd voor de "Kirchentag" in Dresden. Er werd namelijk 120000 man verwacht, zodat er nergens nog een onderkomen te vinden was. We stonden er zeer gezellig in een mooi stukje tuin.   Er was  stroom, en  je kon er gebruik maken van de privé badkamer van de tuinder.
(coördinaten 51.08120, 13.65563 )


Het weer viel reuze mee en het werd erg warm.
Met de lijnbus konden we naar het centrum van Dresden tot vlak bij het Zwinger met
zijn musea, porseleinverzameling, schilderijengalerij met kostbare meesterwerken.


Vlakbij ligt één van de belangrijkste schatkamer musea ter wereld: Grunes Gewölbe.
We wandelden langs de Hofkirche en het Residenzschloss naar de Brühlsche Terasse,
een wandelterras langs de Elbe,
geflankeerd door historische gebouwen zoals de kunst-
academie met een merkwaardige koepel, de'citroenpers' genoemd!
Dat beetje schaduw daar deed wel goed!


Daar valt de pas gerestaureerde Frauenkirche onmiddellijk in het oog.

 

Dresden, wordt weer als cultuurmetropool geprezen,  na de jarenlange wederopbouw na het verwoestende bombardement in de tweede wereldoorlog. Nu is het unieke silhouet van Dresden weer in ere hersteld. Het is werkelijk een streling voor het oog.
De volgende dag konden we helaas de Kreutzkirche niet bezoeken wegens voorbereidingen voor de 'Kirchentag'.   Maar daar was ook nog de Fürstenzug; alle vorsten van Sachsen met gevolg,uitgebeeld in porseleinentegels uit Meissen, die de vuurstorm in de W.O.II doorstonden

Zeer verrassend modern was dan weer het gebouw van de  synagoge aan het einde van de Brühlsche Terasse naast de Elbe gelegen, evenals het winkelcentrum gelegen aan de Pragerstrasze.
     
Donderdag 02/06/11    


Dan was het tijd om rustigere oorden op te zoeken,  in de SACHSISCHE SCHWEIZ.


We vinden een camperplaats ( coördinaten 50.94394, 14.07978 c) te RATHEN( OBERRATHEN) bij een boer. Relatief rustig gelegen, bij de Elbe, naast een wandel en fietspad, maar ook bij een drukke spoorweg naar Tsjechië.
Ons heeft dat evenwel niet gestoord.
Bij de eigenaar kon je verse eieren en vers in houtoven gebakken brood bestellen.  Het werd de volgende ochtend aan je camper geleverd.  Echt smakelijk!!

 


Daar was het heerlijk wandelen en fietsen en uitrusten met zicht op het prachtige bergmassief.


Op een wandeling naar de Kleine Bastei krijg je een grandioos zicht op het Elbetal, de Tafel bergen en Köningstein.

Overal kon je de Elbe met kleine overzetbootjes oversteken, om op de beide oevers te wandelen en te fietsen.  Ook boottochtjes  met grotere boten hoorden tot de mogelijkheden.De tocht naar de GROTE BASTEI van uit het dal was  erg zwaar, maar het grandiose uitzicht boven,was de inspanning meer dan waard, vertelde Fons me.

 

Deze streek is zeker interessant en heeft nog andere troeven zoals:  de vesting "Königstein" ,en wat verder het barokke jachtslot  "Moritzburg" enz...

Maandag 06/06/11


Over Pirna terug naar Dresden.  Fons trok verder naar TSJECHIE,  Frieda met de trein naar  Antwerpen.


 

Nuttige info :

 

 
Meissen : Porselein museum : http://www.meissen.com
 
Sachsische schweiz : http://ww.saechsische-schweiz.de
Fietswag langs heen de elbe : http://www.elberadweg.de

 

Top
Terug