De Moezel
van 22 tot 27 September 2005

 

Trier

Op donderdagavond vertrokken we in Wijnegem en we hebben gereden tot in Gasperich, waar we gestopt zijn om te slapen.
De volgende morgen vertrokken naar Trier, de oudste stad van Duitsland en beroemd om haar stadspoort, de Porta Nigra.
Deze zwarte poort is een deel van de vroegere Romeinse vestingswerken en dateert uit de 3 e eeuw. Trier is omgeven door “Moezelbergen” van 130 tot 200 m hoog.


 

 
 

Daar aangekomen hebben we bijna een uur naar een geschikte parkeerplaats gezocht, maar dan toch gevonden aan de Nordallee in een zijstraat van de Engelstrasse. Trier is een heerlijke stad om te kuieren en te shoppen. Het was zeer mooi weer en we hebben ‘s middag op het terras van restaurant Zur Steipe gegeten. Een zeer lekkere keuken, aan te bevelen !
We reden verder om een slaapplaats te zoeken en vonden die in Ensch. Rustige plaats aan de oever van de Moezel. Via een tunneltje onder de weg kom je in het dorp. De sanizuil staat aan de overkant van de weg in het dorp. Stoeltjes buitengezet en nog genoten van het mooie weer en de prachtige natuur.

 

 

 


 
 

 

De volgende morgen zijn we tot in Neumagen-Dhron gereden, met parking aan de moezel. Het is een prachtig gelegen dorp middenin de wijnvelden. Bij de kapel St. Pierre is een mooie kopie van de “wijnboot van Nennig” uit de Romeinse tijd. Er waren wijnfeesten en overal kon je lekkere wijn proeven en verschillende hapjes eten. We genoten van een frisse “Federweisser” letterlijk vertaald veder-wit. Dit is eigenlijk nog geen jonge wijn, het is pas gistend troebel druivesap. Daarom kan je het alleen kopen en drinken in de tijd van de wijnoogst zelf.

We overnachtten in Neumagen. Een rustige camperplaats niet ver van de jachthaven.
De volgende morgen reden we door allerlei lieflijke dorpjes, Piesport (met de grootste bekende Romeinse druivenpers), Minheim Wintrich, Andel, tot in Bernkastel-Kues.

Bernkastel-Kues

Deze tweelingstad aan de voet van de vroegere burcht Landshut geldt als het hart van de Mittelmosel. Het is een bruisende stad, met zeer druk bezochte straatjes en steegjes.

Op de Marktplatz , het schilderachtige oude marktplein, staan de met zorg gerestaureerde, rijkversierde vakwerkhuizen, uit verschillende perioden mooi rond een van de mooiste fonteinen van de Moezel, de Michaelisbrunnen.

Vooral de façade en de topgevel van het oude Rathaus zijn schitterend. Het iets verder gelegen Spitzhäuschen, het smalste geveltje, in de Karlstrabe is zeer komiek om te zien.

Midden op de Moeselbrug staat een imposante zonnewijzer met het portret van Nicolaus Cusanus. Hij werd er gezet ter ere van de 600 ste geboortedag van de theoloog, filosoof en wetenschapper die in 1401 als zoon van een visser en wijnbouwer in Kues ter wereld kwam en bekend werd als een van de grote humanisten.

Op de parking mochten we niet overnachten, dus op zoek naar een slaapplaats.

Die vonden we in Kinheim, het was weer een zonnige dag en we hebben buiten in onze stoeltjes nog wat genoten van het zonnetje. s’Avonds hebben we lekker gegeten in restaurant Kinheimer, een aanrader.

 

 

 

De volgende morgen, via Krov, Traben –Trarbach, Enkirch, Pünderich, St. Aldegund, Neef, tot Bremm. Hier zijn de steilste wijngaardhellingen van Europa, waardoor alles nog met de hand dient te gebeuren, omdat het gebruik van machines op de praktisch loodrecht aflopende terrassen niet mogelijk is.

 

 

 

 

 

Verder door Ediger-Eller, Beilstein, tot in Cochem.

 

Cochem

Het is een oud historisch stadje en wie over de geschiedenis ervan iets meer wil weten moet even stoppen bij de “Historiewand” ( muur met geschiedkundige taferelen) aan de Moezelbrug. Het marktplein met zijn oude geveltjes en het barokke Erkerrathaus (stadhuis) herinnert aan de tijd dat keizer Maximiliaan hier vaak verbleef. Het is vooral een druk bezocht stadje dat met zijn vele steegjes en straatjes en vakwerkhuizen en winkeltjes zeer veel toeristen lokt.

 

Weingut Jochen Clemens

Na ons bezoek rijden we terug tot in Wintrich, op het Weingut Jochen Clemens. Dit gastvrije gezin biedt op hun domein plaats voor 10 MH. Het is keurig aangelegd met voor elke MH een eigen kraan, stopcontact en een eigen vuilwaterafvoer en de mogelijkheid om het toilet te legen. Dit voor 5€ per nacht en 1.50 € voor stroom.
De lieve honden bewaken het domein.

Je kan er in hun gezellige proeflokaaltje wijn proeven en drinken en ook een hapje eten. Het is een adres waar je graag terugkomt, vooral om je voorraad witte wijn thuis aan te vullen.

 

 

 

 


 

De volgende dag rijden we huiswaarts. Het waren aangename zonnige dagen in september.

 

 

Nog een woordje uitleg over de moezelwijn :

 

Aan de Moezel wordt vooral witte wijn geproduceerd. Een aantal jaren geleden was het zelfs verboden rode wijn te maken, behalve voor privaat gebruik.

 

 

De bekendste druifsoort is de Rieslingdruif die door de Romeinen werd meegebracht. De kleine druifjes rijpen tot november. Deze trage rijpingstijd geeft een fijn, fruitig boeket en een pittige smaak. Verder is er ook nog de Müller-Thurgau, Silvaner en Kernerdruif.
De druifsoort zegt nog niets over de kwaliteit van de wijn, maar bepaalt wel het karakter van de latere wijn.

 

 

 

 

 

 

De Müllerdruif is een kruising van de Riesling en de Silvaner en deze combinatie geeft de wijnnaam Rivaner.
De Silvanerdruif is een middelgrote sappige druif die iets vroeger rijpt dan de Riesling. Ze heeft een mild zuurgehalte en zware smaak.
De Kernerdruif ontstond uit een nieuwe kruising, ontwikkeld uit een rode druif, de Trollinger en de Riesling. Deze druif heeft een dikke pel en rijpt vroeg. Daardoor ontstaat een wijn met een fruitig, rieslingachtig en fijn boeket.

 

 

 

 

 

De beste Duitse wijnen dragen het label Qualitätswein mit Prädikat ( QmP). Ze worden gemaakt van volledig rijpe en al of niet gebotrytiseerde druiven. Ze zijn elegant, nobel en kunnen lang ouderen op fles. De volgende zes Prädikat-vermeldingen duiden in stijgende lijn de kwaliteit en rijpheid van de wijnen aan:

 

 

 

 

 


 

Kabinett : Elegante wijnen gemaakt van volledig rijpe druiven, die voornamelijk in oktober geplukt worden. Hij is licht en fris en dat maakt de Kabinettwijn tot een typische specialiteit uit de Duitse Moeselstreek. Hij heeft over het algemeen een vrij laag alcoholgehalte tussen 7 en 9%.
Spätlese : Letterlijk “late oogst”. De druiven worden in volrijpe toestand ten vroegste 7 dagen na het begin van de normale oogst geplukt. Evenwichtige en brede wijnen met een intense geur en smaak van zeer rijpe druiven.
Auslese : Fijne wijnen met een intense geur en smaak, gemaakt van zeer rijpe en streng uitgeselecteerde druiventrossen. Ze zijn zeer goed geschikt voor bewaring.
Beerenauslese (BA): Zeldzame en exquise wijnen met uitgesproken honingachtige aroma’s van botrytis (edelrot). Deze wijnen worden gemaakt van overrijpe druiven, individueel met de hand geselecteerd. Het alcoholpercentage kan oplopen tot 15%.
Eiswein : Eiswein wordt gemaakt van druiven met Beerenauslesekwaliteit, in bevroren toestand geoogst en geperst. Unieke wijn met een buitengewone concentratie van zowel friszure fruitigheid als zoetheid.
Trockenbeerenauslese (TBA) : De parel aan de kroon van de Duitse wijnbouw. Een overvloedig zoete en verleidelijke wijn, gemaakt van individueel geselecteerde druiven die bijna tot rozijnen zijn verschrompeld. Kan tot 20% alcohol bevatten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen :

ANWB reisbrochures, Informatiebureau voor Duitse wijn.

Camper plaatsen MOESEL

www.mosel-reisefuehrer.de

Info Moesel streek.

www.bernkastel-kues.de

 

 

Top
Terug