Elzas.
November 2003


Fotoalbum

 

1. Tot aire de Capellen

Donderdagavond vertrokken en gereden tot aan de aire de Capellen, en daar geslapen.

 

 

2. Via La Petite Pierre tot Saverne

De volgende ochtend gereden tot in La petite Pierre . Het is een mooi dorpje met kleurrijke gevels. Er zijn ook overblijfselen van verdedigingswallen, kasteel en kasteelruines. Aan het toeristisch infokantoor parkeerden we (eventueel ook overnachten). Daarna verder gereden tot Saverne. Het is een mooi stadje met vele mooie oude huizen waaronder verschillende vakwerkhuizen. Bebloemde gevels, fonteinen en verkeersvrije straten. Het mooiste huis is brasserie Katz.
Met de MH parkeerden we achter het kasteel aan de oever van de Rhone. In de “Brasserie de l’Ami Fritz” in de verkeersvrije straat, aten we lekkere “tarte flambée”. Dit is een soort pizza met een vulling van spekreepjes , ajuin, room en gesmolten Munsterkaas. Hierbij dronken we gekoelde rode wijn.

3. Tot Obernai

De volgende morgen reden we tot Wangenbourg , we wandelden naar de ruines van het feodale kasteel van de 13 de eeuw. We beklommen de gerestaureerde donjon voor een panoramisch zicht. Vervolgens reden we naar de waterval van de Nideck. Volgens het bord een wandeling van 15 minuten, maar in werkelijkheid was het wel 30 minuten. Het is een redelijk zware wandeling, vooral de steile daling en de steile klim naar de waterval en de rest van het traject naar de parking is stijgend.
Verder naar Rosheim , met zijn verschillende stadspoorten en overblijfselen van omwalling. Mooie vakwerkhuizen en bebloemde gevels. Aan een van de stadspoorten een mooie waterput, die prachtig versierd was met bloemen en allerhande groenten en fruit.

Dan naar Boersch , je moet dit stadje binnen en buiten rijden onder de stadspoorten (smal).
Als je in Obernai de wegwijzers “Parking centre gratuit” volgt dan kom je op de parking vlakbij de stadswallen waar al de MH staan. Het is een mooi en gezellig verkeersvrij stadje met veel vakwerkhuizen, echt schattig. We aten er in Restaurant des Remparts een Beauckoff , is stoverij met groenten en aardappelen (soort hutsepot), en dronken een piconbierre met citroen. Zalig!

4.Tot Riquewihr

De volgende ochtend naar Dambach-la-ville , een klein stadje met drie resterende stadspoorten. Bij de poort, net voor het stadje parking voor MH. Vele oude waterputten versierd met geraniums.
Dan verder naar Orschwiller , naar de burcht van Haut Koeningsbourg . Even voor Koeningsbourg ligt de “montagne des singes”. De apen komen uit je hand eten, het gaat hier om een kweekprogramma.
Dan de burcht, gebouwd op een berg van 700m. Er is heel wat te zien, de moeite, kost 7€. Ophaalbruggen,wapen-en ridderzalen. De vertrekken van Keizer Willem II. Alles gerestaureerd tot een mooi complex.
Dan verder tot Ribeauville , waar buiten de stadskern aan een verkeersvrije straat een parking is met een serviceplaats. Lozen is gratis, water tanken kost 2 €. Voor 1.5€ mag je de ganse dag parkeren en overnachten kost nog eens 1.5 €.
Verder tot Riquewihr , dat midden in de wijngaarden ligt. Het stadje heeft één centrale straat, de huizen zijn rijkelijker versierd dan in de andere stadjes. Talrijke winkeltjes en een winkelgalerij. Vele gelegenheden tot wijndegustatie. Er is een parking voor MH met een serviceplaats.

5. Kayzersberg

De volgende dag naar Kayzersberg , de geboortestad van dokter Albert Schweitzer, geboren in 1875. Hij won de nobelprijs voor de vrede in 1952 en stierf in Gabon (Afrika) waar hij een ziekenhuis oprichtte. Op de parking voor mobilhomes mag je voor 2€ een ganse dag staan, voor overnachting betaal je 4€. Lozen is gratis en water tanken kost 2€. Gezellig stadje.

De volgende dag, nog een bezoekje aan Colmar, en terug naar huis.

Bronnen :

ANWB reisgidsen

Info uit reisverhalen op de campersites.

 

 

Top
Terug