Toscane-Umbrië

 

Van 18 mei tot 24 juni 2008

Zondag 18 mei 2008 :

 
We vertrekken om 16 uur en rijden  tot aire de Capellen in Luxemburg, waar we overnachten.
Maandag 19 mei :
 
Via Nancy, Colmar, Mulhouse en Basel rijden we tot Wassen in Zwitserland. We overnachten bij het postkantoor in de Gothardstrasse. Het regent bijna de ganse dag.
Dinsdag 20 mei :  
We vertrekken in Wassen om 8.30 uur en rijden zonder problemen door de St. Gothardtunnel. Na de tunnel rijden we door de stromende regen via Bellinzona, Milaan, Bologna, Genova en Pontrimoli tot in La Spezia. We zetten ons op de keurige camperplaats met service, die ook bewaakt is, omdat het  Rode Kruis hier zijn uitvalsbasis heeft en je betaalt wat je wil. We nemen de bus en verkennen La Spezia, het regent niet meer en we eten ons eerste Italiaanse ijsje.

Woensdag 21 mei :    
Vandaag gaan we naar Cinque terre . We nemen de bus S/L tot aan het station van La Spezia en nemen een dagticket €8.50 naar Cinque terre. Het ticket is geldig op de trein en ook voor de wandelwegen.
Cinque terre, tussen de hemel en de zee werd door de eeuwen heen, door een zeer intensieve arbeid, een landschap gecreëerd dat uniek is in de wereld en ingesloten ligt tussen Punta Meso en Punta Monte Nero. Generaties bouwden er, ondersteund door 7000 km muren uit stenen die enkel gestapeld werden zonder hechtingsmiddel, van op de toppen van de heuvels tot aan de zee, terrassen  die wijngaarden werden . Cinque terre werd door Unesco erkend als wereldpatrimonium van de mensheid. Het zijn 5 pittoreske vissersdorpjes, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De bevolking uit deze streek zijn oorspronkelijk landbouwers die in de heuvels leefden maar zich later in dorpjes aan de zee vestigden Ze leven van de wijngaarden en de visvangst.
De beste manier om deze omgeving te leren kennen is te voet, langs de eeuwenoude weggetjes en de trappen die tot voor enige tijd de enige verbindingsweg was tussen de 5 dorpjes. De wijngaarden wisselen af met de  olijfbomen en daar waar de mens ophield met cultiveren heeft de mediterane maquis zich genesteld met agaves en al zijn geurige kruiden.
 
We nemen de trein tot Monterosso al Mare en gaan te voet tot het eerst volgende  dorpje, Vernazza, de zwaarste en  langste wandeling, we deden er 3 uur over met de nodige rustpunten.
 
Vernazza is een zeer mooi plekje en we hebben er aan de boorden van de zee lekker gegeten. We gaan verder naar Corniglia, het enige dorpje dat niet langs de waterkant ligt, maar op een heuvel,  Manarola en Riomaggiore die tegen de rotsen aanleunen.
 
Het laatste stuk wandelweg is het gemakkelijkste, we wandelen langs het water over de romantische “ via dell’ Amore”  tot in Riomaggiore. We nemen de trein terug tot in La Spezia en daar de bus tot aan de camperplaats. Het was een zonnige aangename  dag, we hebben genoten.


Donderdag 22 mei :    
Na een volledige servicebeurt vertrekken we naar Carrara en Lucca. De zon is van de partij, maar dat duurt niet lang, wanneer we in Carrara aankomen zitten we in de gutsende regen. We rijden de marmerweg, maar het is een onbegonnen werk daarboven, want de regen en het slijk stromen ons tegemoet. Je hebt er ook geen al te best zicht, dus  besluiten we om verder te rijden tot Lucca, en zetten ons op de camperplaats op 500m van het centrum en blijven er overnachten € 10.
Lucca is zeker een bezoek waard, met zijn rustige smalle straatjes. Het rechthoekig stratenpatroon, dat overblijft van de voormalige Romeinse nederzetting, zorgt ervoor dat je op een zeer overzichtelijke manier het stadje kan bezoeken, het middeleeuwse centrum is bijna autovrij.

 
Iedereen lijkt wel te fietsen in Lucca. We slenteren door de Via Fillungo, ( de lange draad) met zijn vele winkeltjes en komen zo aan de Piazza del Anfiteatro, het ronde plein waar je het oude anfiteatro in herkent dat door de Romeinen werd gebouwd. De stenen zijn in de loop der eeuwen weer herbruikt voor diverse palazzi en kerken, maar je ziet duidelijk de ronde vorm van het oorspronkelijke bouwwerk.
 
Je kan de prachtige San Michelekerk bewonderen in Pisaans-Romaanse stijl met een fantastische voorgevel. Een andere kerk is de San  Martino die wat vreemd ingeklemd ligt op de Piazza. Dat komt omdat de campanile al in het jaar 1060 werd gebouwd als verdedigingstoren en de kathedraal daar later werd aangebouwd.
Op de stadsmuren kan je heerlijk wandelen in de schaduw van de grote bomen.

De oorspronkelijke verdedigingswerken met hun schaduwrijke bomenlanen geven je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving.

Vrijdag 23 mei :

We vertrekken naar Pisa en zetten ons op een parking, overnachten is mogelijk. Prijs, 2€ voor 2 uur, 5 € voor 6 uur, en 12 € voor overnachting.

 
We bezoeken de Campo dei miracoli waar ook de Duomo en het Battistero liggen. Wat vooral opvalt is het contrast van het ronde Battistero met de vierkante Duomo en de achterliggende Torre Pendente,de grootste attractie en het grootste wonder natuurlijk. Ondanks het feit dat de toren door allerlei technische ingrepen weer iets rechter staat, verbaast het toch hoe scheef hij staat.


 
De bronzen deuren van de Duomo zijn bedekt met mooie reliëfs. Hier staat  ook het Camposanto, een rechthoekig marmeren gebouw. De ooit beroemde fresci in deze begraafplaats zijn in WO II bijna volledig verwoest. Het is zeer zonnig warm weer.We rijden verder en in Populonia zoeken we tevergeefs naar een plaats met een beetje schaduw.


 
We overnachten op een camperplaats in Porte Ercole 13€ met service.
Zaterdag 24 mei :    

 
Vandaag gaan we naar Saturnia.
Op de camperplaats staan 22 vlamingen vanuit Haspengouw. Ze doen met vakantiegenoegens een toer van 14 dagen. Met een busje van de camperplaats gaan we naar de zwavelbronnen, aangenaam en lekker warm. Het busje rijdt elk uur op en af.
Zondag 25 mei :     
 

Pitigliano staat op ons programma, een gezellig stadje gebouwd op turfsteen. De Moho staat op een goede plaats, buiten de oude stad. Vandaar naar San Casciano dei Bagni, grote parking en een typisch stadje met vele nauwe steegjes.


 
Dan rijden we verder via Chiusi naar Castiglione del lago. Mooie camperplaats aan het meer op 5 minuutjes van het stadje en op fietsafstand van de Coop.
We nemen enkele rustdagen, het is lekker warm en zonnig aangenaam weer.We genieten van de omgeving en een babbeltje met de buren. Raoul en Christiane uit Verrebroek en Walter en Conny uit  Mariakerke. Sympathieke mensen, die ook een rondreis deden en van hieruit naar Firenze gaan en dan naar huis.

Op de nabijgelegen camping staan ook enkele belgen die ze kennen.
Woensdag is het markt, nogal een grote markt. Christiane en Raoul zien we op een terrasje en groot is mijn verbazing als ik hen samen zie met oude bekenden van me, Leo en Simmeke, 20 jaar geleden dat we mekaar nog zagen. Woensdagavond hebben we hen een bezoekje gebracht op de camping om wat bij te praten, wordt zeker nog vervolgd. De wereld is klein zegt men, de broer van Leo is dan ook nog een oude bekende van Fons.

Donderdag 29 mei :      
Vandaag begint onze verkenning van Umbria, het groene hart van Italië, bekend om zijn kostbare olijfolie en wijnen, bezaaid met middeleeuwse dorpjes en stille afgelegen oorden, doen de Umbrische heuvels niets onder voor andere bekendere gebieden. Het meer van Trasimeno, de langzame stroom van de Tiber en de snelle stroom van de waterval van de Marmore lijken expres gemaakt om dichters en schilders te inspireren.
Na nog wat inkopen vertrekken we naar Perugia. We stoppen op parking Bove aan het Chocohotel en nemen de bus naar de oude stad, een middeleeuwse stad, gelegen op een grillige heuvel, waar weinig veranderd is, de grootste kunststad van Umbrië.
 
Bijna alle kunstschatten liggen in de historische kern die door Etruskische muren is omgeven. Piazza IV Novembre is het middelpunt, met in het midden  de mooie Fontana Maggiore. Eromheen verheffen zich de gotische kathedraal en het schitterende Palazzo dei Priori met het Collegio del Cambio dat van fresco’s is voorzien door Il Perugino en de Galleria Nazionale dell’Umbria vol met meesterwerken.
We vervolgen onze weg naar Bastia Umbra waar we zullen overnachten, rustige grote parking vlakbij het stadje.

Vrijdag 30 mei :    
In de voormiddag gaan we naar de markt, een zeer grote markt voor zo een klein stadje. Na de middag nemen we de trein naar Assisi 3.40 € heen en terug voor 2 pers. In Assisi nemen we de bus naar boven 3.50€ heen en terug voor 2 pers.
Ingesloten tussen zijn muren is Assisi een magische plek. Het feit dat er sinds de Middeleeuwen bijna niets is veranderd, heeft de betovering ervan bewaard. Je kan er niet omheen om de Basilica di San Francesco  (Basiliek van de heilige Franciscus) te bezoeken. Dit is één van de beroemdste plekken van het christendom. De Basiliek bestaat uit twee boven elkaar liggende kerken:

 
in de onderste, bevindt zich het graf van de heilige en de bovenste kerk is verfraaid met fresco’s over de levenscyclus van de heilige Franciscus bestaande uit 28 schilderijen gemaakt door Giotto. De weg die naar de heilige vernoemd is,  leidt naar het plein van het gemeentehuis met het Palazzo dei Priori en de Tempio di Minerva. Ook de Basilica di Santa Chiara, de Dom van San Rufino en de Rocca Maggiore zijn een bezoek waard. Kortom indrukwekkend.

Zaterdag 31 mei :    
Na de service vertrekken  we naar Spello, dat ingeklemd ligt op een uitloper van de Monte Subasio en rijk is aan Romeinse overblijfselen. Goede camperplaats aan de voet van het stadje.
 
Steile klim er naartoe en nog meer klimmen en dalen in dit  prachtige middeleeuwse stadje. Schitterende bebloemde steegjes, om ter mooist. De kapel van Baglioni in de kerk van Santa Maria Maggiore is met fresco’s beschilderd door Pinturicchio.  De indrukwekkende Villa Fidelia, ja warempel ze droeg mijn naam, met haar prachtige tuinen  was, toen we er waren, het decor voor een concert van Nick Cage.  Spello, echt een plekje om te onthouden en zeker terug te keren.
Zondag 1 juni :    
 

We rijden tot Bevagna, ligt op de Via Flaminia, de oude romeinse weg. Er zijn enkele resten van een teatro Romano en de thermen met een gedecoreerde vloer in wit zwart mozaïek. De romeinse tempel dateert van de 2de eeuw na Christus. Er is niet veel van over en werd omgebouwd tot kerk van de Madonna van de sneeuw. De kerk S. Michele Arcangelo is in romaanse stijl uit de XII de eeuw. Een heel klein stadje, maar ze hadden er wel een vlaamse krant!


 
We rijden verder naar  Montefalco, de balkon van Umbrië, met een zicht over de vallei van Perugia tot Spoleto. We overnachten op de mooie camperplaats met prachtig uitzicht over de vallei. Het is een aangenaam rustig stadje.
Maandag 2 juni :    
Serge verjaart vandaag, dus eerst een belleke doen en dan vertrekken we naar Spoleto, een dichtbebouwde stad van grijze stenen. Maar deze grijze steenmassa verbergt charmante plekjes en vele architectonische schatten. Verschillende kerken, maar de Romaanse Dom uit de 12de eeuw  mag je niet overslagen. De gevel is een meesterwerk  en hij staat op een zeer sfeervol plein. Buiten het centrum heb je de kolossale Ponte Torri, met een lengte van 230 meter en een hoogte van 76 meter, indrukwekkend.
Het zijn hier de “quattro giorni di vini e una notte bianca” . Je betaalt 10€ en je krijgt een jute zakje met koord voor rond je hals en in het zakje zit een glas. Je kan op verschillende plaatsen wijn proeven, zoveel je wil de ganse dag, dit 4 dagen op rij en een nacht. Verschillende soorten met aangepaste hapjes. Een leuk initiatief van Vini nel Mondo, zo krijgt ieder die wil, de kans om vele wijnen te leren kennen en appreciëren. Ik hoef hier niet aan toe te voegen dat we vele “lijken” zijn tegengekomen.  Spoleto is een aangenaam stadje om te vertoeven.

We staan er op een parking aan een druk kruispunt, niet echt een aangename plaats om te overnachten, maar het is al laat en daarom besluiten we terug naar Spello te rijden, wat slechts 28 km is, en daar kennen we de plaats.

Dinsdag 3 juni :    
Na de nodige service vertrekken we naar Norcia. We rijden via Trevi, Campello sul Clitunno,Vallo di Nera en Cerreto di Spoleto tot Norcia.
 
We bezoeken het stadje dat overladen is van winkels waar specerijen, wijn, olie, pasta’s, maar vooral truffels, prociutto, everzwijnvlees en pecorino verkocht wordt. Het ene winkeltje al authentieker dan het andere. De bakker heeft ongelooflijk veel soorten brood en we kiezen er een waarvan we denken dat het lekker is, we zullen zien.
Na Norcia rijden we via Arquata del Tronto, Acquasanta terme en Ascoli door de Monte Sibillini, zeer mooie rit trouwens, naar San Benedetto del Tronto aan de Adriatische kust.  Van hier willen we de Adriatische kust doen tot aan Ancona. De Marche of de Marken genoemd. Het is hier wel moeilijker om een camperplaats te vinden en vele campings blijken nog gesloten. In Porto San Giorgio  verwijst de havenmeester ons naar een rustig plekje onder de bomen. We doen nog een flinke wandeling en gaan dan eten.

Woensdag 4 juni :    
Rustig geslapen, we rijden langs de Adriatische kust, het weer is niet zo goed, bewolkt met nu en dan een buitje. We passeren de verschillende lido’s, nog niet allemaal open, tot Ancona. We passeren oa. Lido di Fermo, waar een camperplaats is aan de kust, Civitanova Marche, Porto Pontenza Picena, Porto Recanati waar 2 camperplaatsen zijn vlak bij de kust, maar nemen gelet op het weer de  SS 76 naar Fabriano en verder via de S 219 naar Gubbio , een mooie tocht dwars door het gebergte.
In Gubbio zetten we ons op de mooie camperplaats met service. We bezoeken het mooie Gubbio, middeleeuws, aangelegd in terrassen.

 
We klimmen tot de Duomo en verder tot de ruïne. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over het stadje en de vallei en de Monte Urbino. We gaan terug naar de camperplaats en een uur na onze terugkomst breekt er een  enorm onweer los met flink wat gerommel en bliksemschichten. Na een half uur is het over en klaart de hemel weer op. We staan hier met slechts 3 campers. Het wordt een rustige nacht.

Donderdag 5 juni :    
Vandaag rijden we tot Castiglione del lago, waar we zullen overnachten, nadat we eerst in de Coop inkopen deden. Het is al de 2de keer dat we hier staan. Morgen beginnen we terug aan Toscane.
Een berichtje van Nadine gekregen dat ze eventjes naar Glasgow is, business-trip voor het werk, morgen is ze terug !!!!

Vrijdag 6 juni :    

Vandaag bezoeken we eerst Montepulciano, aangenaam stadje met vele gelegenheden tot wijn proeven en kopen. Na de middag rijden we naar Pienza, en dan verder naar Montalcino. Hier overnachten we.

Zaterdag 7 juni :    
In Montalcino een terrasje gedaan en wat in het stadje rondgelopen. In de late namiddag rijden we naar Sienna. We staan met 6 andere campers op een rustige parking. Morgen gaan we op verkenning.
Zondag 8 juni :    
 
Sienna is echt de moeite, slenteren door de eeuwenoude straatjes en steegjes. Il campo is indrukwekkend, de mensen zetten zich her en der gewoon op de grond neer of gaan zelfs liggen. In de late namiddag rijden we  naar Castelina in Chianti, goede camperplaats met mooi uitzicht.

Maandag 9 juni :    
We bezoeken Castelina en rijden verder naar Volterra. Daar trotseren we de 200 trappen tot in het stadje. Langs het etruskisch park terug naar beneden. We rijden verder tot de Area di Sosta Santa Chiara. Rustige camperplaats met de nodige voorzieningen en een gratis shuttledienst naar San Gimignano.

Dinsdag 10 juni :    
 
Leuke stad om in te wandelen. Mooie winkels, vooral lederwaren, van goede kwaliteit. In een gezellig restaurantje genieten we onze lunch, voorzien van de nodige lekkere wijn. In de namiddag gaan we met de shuttle terug naar de camperplaats en vertrekken naar Radda in Chianti, aangename camperplaats.


Woensdag 11 juni:    
 

We bezoeken Radda, doen nog een flinke wandeling  en rijden dan naar Greve, rustige camperplaats en fietsen naar het dorp. In Greve bezoeken we ook een Enoteca, de grootste van de streek en proeven vele chianti, van goedkopere flessen 8€ tot de duurdere 40€.
We wandelen verder door het dorp en genieten van ons dagelijkse ijsje. We overnachten op de mooi gelegen camperplaats.


Donderdag 12 juni :    
We rijden tot San Casciano in Val de Pesa, naar de camperplaats, goed gelegen met alle voorzieningen 8€. We kopen in de tabaco tickets voor de bus naar Firenze (2.60 €). Het busstation ligt ondergronds. In 35 min. zijn we aan het station in Firenze.
Via de Piazza della Statione komen we bij de kerk, de Santa Maria Novella. De zeer evenwichtige renaissancegevel van Alberti staat in sterk contrast met het Italiaans-gotische interieur.

 
We wandelen verder langs de via de Fossi tot op de Piazza Carlo Goldoni en vangen een eerste glimp op van de Arno en in de verte de Ponte Vecchio. Na een snelle lunch, wandelen we verder langs de Piazza della Republica en de via dei calzainoli naar de Piazza San Giovanni waar het Baptisterium staat. De  achthoekige doopkerk, gewijd aan Johannes de Doper de schutspatroon van Firenze, kreeg zijn huidige uiterlijk in de 11de-13de eeuw. De 3 bronzen poorten  zijn wereldberoemd.
De zuidelijke is de oudste. De oostelijke, die uitziet op de Dom en die scenes toont uit het oude testament, werd door Michelangelo “de paradijspoort” genoemd. Aan de overzijde staat een pracht van een renaissancegebouw, de schitterende kathedraal van Firenze. De Duomo, met de mooie klokkentoren van Giotto en de imposante koepel van Brunelleschi. De Duomo is binnenin erg sober, buiten enkele fresco’s van Uccello.


 
We wandelen langs de Capella Medici, de San Lorenzokerk en het Palazzo Medici Riccardi en belanden bij de galeria dell Accademia waar de beroemde David van  Michelangelo staat. Het beeld was bedoeld voor de Duomo, maar stond eerst voor het Palazzo Vecchio waar het tijdens een rel werd beschadigd. Later werd het dan naar de Accademia verplaatst. Na het museo archeologico keren we terug langs de via Cavour, de via Guelfa en de via Nazionale naar de piazza della statione voor de bus.

Vrijdag 13 juni :     
 
We zetten onze ontdekkingstocht door Firenze verder. We stappen van de bus aan de Piazza di Porta Romana, gaan door de grote poort en belanden in de via Romana aan het Palazzo Pitti met de mooie Bobolituinen.
  Over de Ponte Vecchio, naar de galeria degli Uffizi en het Palazzo Vecchio en komen op de Piazza della signorina.  We bezoeken ook de Santa Croce kerk waar vele  monumentale  graven zijn van beroemde mensen waaronder Galileï, Michelangelo, Machiavelli en Rossini. Er wordt gewijd brood verkocht.
Dan verder naar Bargello en zo verder naar het station.
Zaterdag 14 juni :    
  We rijden tot Fiesole waar we enkele foto’s nemen van het fantastische zicht dat je hier hebt over Firenze.
     
We rijden tot Carpi en bezoeken het stadje. Het is mooi weer, op het plein is er een wedstrijd, een soort voetbal op blote voeten in een groot plastieken zwembad met een bodempje water met zeep, vele valpartijen, levensgevaarlijk!! We overnachten op de camperplaats.
Zondag 15 juni :    
We rijden tot Prato, waar ik graag de Duomo met het buitenkansel wil zien, dan verder tot Verona en  nemen een kijkje bij het geboortehuis en de beroemde balkon van Juliette ( van Romeo en Juliette)
We rijden tot Cisano aan het Gardameer  en overnachten op camping Vigo. Het regent pijpestelen.

 

Maandag 16 juni :
We horen een raar geluidje en Fons denkt dat er iets met de remmen is. We stoppen bij een Q8 benzinestation en het blijkt een lager aan het linkervoorwiel te zijn.

 
Ze verwijzen ons naar een garage 2 km verder. Het is reeds 16 uur en de man vraagt ons om de volgende morgen tegen 9 uur terug te komen voor reparatie. In het dorpje is een mooie camping, langs de flank van de berg gelegen. Het is camping Ganthalen in Vilpiano, tussen Bolzano en Merano.
De moeite om te onthouden, goede plaatsen in terrassen aangelegd, met zwembad, restaurant en tennisbaan. Een goede uitvalsbasis voor wandelen en fietsen.
Dinsdag 17 juni:
De wagen is gerepareerd en we kunnen verder. In Merano wandelen we nog even door het stadje, zeer aangenaam.
 
We rijden richting Resiapas en in Spondiggi overnachten we naast het station. We staan er met 2 campers. Nadien rijden we de resiapas op en houden halte bij de kerktoren van Curon Venosta. Het oorspronkelijke dorp ligt op de bodem van het Resiameer. Door de bouw van een stuwmeer in 1949 kwam het dorp onder water te staan, enkel de kerktoren steekt nog boven water. Indrukwekkend.
Woensdag 18 juni :    
 

Fidelia verjaart, dus eerst even bellen, dan rijden we tot Samnaun, een steile tocht. We zetten ons op de camperplaats, maar eerst moet je je aanmelden en betalen bij het infobureau in het dorp. Mooi gelegen met alle voorzieningen.
Vele wandelmogelijkheden en voor de moedigen ook goede fietsgelegenheden. We blijven hier drie dagen, het is schitterend warm open weer. Samnaun is  taxfree.


Vrijdag 20 juni :

   
We vertrekken in de namiddag en rijden tot Biberach a Riss waar we overnachten.

Zaterdag 21 juni :    
We lopen wat rond in het stadje waar het markt is. Na de middag vertrekken we naar Konigsfeld in het Zwarte woud, waar volgens onze vrienden Fred en Maria  een mooie camperplaats is. Er zijn ook appartementjes te huur en elk jaar gaan ze er enkele dagen logeren.
 
En of ze gelijk hebben ! Het is een prachtige camperplaats met de nodige voorzieningen en in Duitsland uitgeroepen tot “ Topplatz 2008”. We blijven hier 2 dagen.

Maandag 23 juni :

   

  We rijden tot Luxemburg en overnachten in Mondercanger  nabij Foetz.
Dinsdag 24 juni :    
We laten in Foetz de voorruit vervangen (steeninslag) en dan verder naar huis.  We rijden nog langs Jurgen die meteen “vidange”  doet. We hebben 4.542 km afgelegd  met dank aan de Moho en Fons om ons veilig thuis te brengen.

 

Top
Terug