Praag
januari 2004

 

Fotoalbum

 

 


De Tsjechische schoonzus van Fons werd in januari 2004 60 jaar en we besloten haar te verrassen met een bezoekje. En nu we toch in Tjsechië waren, gingen we daarna nog 5 dagen naar Praag.

 


Fanka woont in Karvina tegen de Poolse grens. Een heel mooie streek en toen we er waren sneeuwde het alle dagen en lag alles mooi wit. We bezochten ook haar dochter Ilonka in Prerov en schoonbroer Jan die in Ostrava woont. Ook bij de rest van de familie werden we zeer gastvrij, met een overvloed aan eten en drinken ontvangen.

 


 
Van Karvina reden we naar Praag waar we op camping Sunny Camp terecht kwamen. We hadden de camping voor ons alleen. Propere warme toiletruimte en lekker warme douches. Vanop de camping was het een 500m naar het metrostation en met de trein reden we tot in het centrum van Praag.

 
We bezochten de oude stad, de Stare Mesto, nog altijd de kern van Praag. Hier staat het oude raadshuis dat gedeeltelijk door een Duits bombardement verloren ging. Rond het middaguur verzamelen zich hier de toeristen bij het torenuurwerk waar o.m de beelden van Jezus en de twaalf apostelen achtereenvolgens bij de twaalfuurslag te voorschijn komen. In de derde straat links van het plein is het vroegere joodse getto; ondanks oorlog en bezetting zijn twee synagogen en de beroemde joodse begraafplaats, de oudste van Europa, bewaard gebleven.

 
Vanop het plein bereik je al spoedig de Moldau met de Karlsbrug. De uit de 15de eeuw daterende brug bestaat uit 16 bogen en is 520m lang. Aan weerszijden is de brug getooid met een 30tal beelden. Vanop de brug heb je een prachtig zicht over de rivier. Met de tram bereik je de Mala Strana met de burcht, het aartsbisschoppelijk paleis en het Schwarzenbergpaleis de St. Vituskathedraal en de St Joriskerk.

 
Links van de kerk bereik je de Zlata Ulicka, het beroemde goudenstraatje, zo genoemd, omdat hier vroeger alchemisten en goudsmeden woonden. Thans zijn in de zestien kleine huisjes allerlei winkeltjes gevestigd, waar men boeken, postzegels, snuisterijen en ambachtelijk gemaakte dingen kan kopen. Aan het einde van deze straat zie je de uit Smetana's opera Dalibor bekende hongertoren, de Daliborka.

  Via de lange dalende trap bereik je terug de oude stad en kom je zo op het Wenceslausplein waar op het einde het Nationaal museum staat en even ervoor het herdenkingspunt voor Jan Palach. Op het plein zijn veel internationale hotels en toeristische winkels. We namen ook een kijkje in de nieuwe stadswijk de nové mesto, aan de andere zijde van het Wenceslausplein.
Praag is een zeer mooie, indrukwekkende stad.

 

 

 

Top
Terug